Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007

h Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών

β/θμιασ ekπ/σησ Νομού Ηλείας

εφτασε στο τελοσ

« Ομάδα Εκπαιδευτικών Νομού Ηλείας, η πλειοψηφία των οποίων διδάσκουμε σε σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί, παίρνουμε την πρωτοβουλία και οργανώνουμε δίκτυο παροχής άμεσης βοήθειας στους μαθητές των σχολείων των καμένων περιοχών» . Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η πρώτη ανακοίνωση μας μέσα στον Αύγουστο, ενώ οι φωτιές έκαιγαν ακόμα στα βουνά της Ηλείας και κατηφόριζαν προς τους κάμπους και τις θάλασσες μας .

Νοιώθοντας επιτακτικά την ανάγκη να δράσουμε & να βοηθήσουμε ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια μη γνωρίζοντας την απήχηση που θα είχε. Εκπλαγήκαμε & συγκινηθήκαμε με το ΚΥΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ που έφτασε μετά τα πρώτα email τα οποία στείλαμε σε γνωστούς, άγνωστους , φίλους , μέσα μαζικής ενημέρωσης . Την έκκληση μας άκουσαν & σε αυτή ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας που μας βοήθησαν σε αυτό το τόσο σημαντικό μας έργο .

Σε πρώτη φάση λοιπόν συγκεντρώσαμε με τη συνδρομή & τη βοήθειά σας:

* ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ : μοιράσαμε σε 140 σχολεία περίπου & σε 5.000 παιδιά του νομού Πρωτοβάθμιας & Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης τσάντες με όλο τους το σχολικό υλικό ( μολύβια , τετράδια , γόμες , χάρακες κλπ) ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν όλα τα βασικά εκείνα πράγματα που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν ομαλά και χωρίς ελλείψεις τη σχολική τους χρονιά . Μοιράσαμε και στα σχολεία σχολικό υλικό το οποίο να διανεμηθεί στα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς .

* ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ , πολλά παιχνίδια μοιράστηκαν τόσο σε οικογένειες όσο & σε σχολεία
ώστε τα παιδιά να έχουν δημιουργικές διεξόδους στις δύσκολες στιγμές που έζησαν
και ζουν .

Επόμενος στόχος μας ήταν ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ των σχολείων ώστε να γίνουν τα σχολεία κέντρο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ για τις πληγείσες περιοχές . Διανείμαμε κατά κύριο λόγο dvd & οθόνες ενώ για τον υπόλοιπο εξοπλισμό ενεργοποιήσαμε τα σχολεία που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αδελφοποίηση . Φέραμε σε επαφή τα σχολεία της περιοχής μας με τα σχολεία της Ελλάδας & της Κύπρου που επικοινώνησαν μαζί μας ώστε να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι με αυτές τις αδελφοποιήσεις ευελπιστούμε να ενεργοποιηθούν άμεσα και δραστικά

*οι εκπαιδευτικοί τόσο των δικών μας σχολείων όσο και των σχολείων όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού ώστε αυτή η βιβλική καταστροφή να αποτελέσει ένα έναυσμα ώστε να προσανατολίσουν τη διδασκαλία τους προς την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας .

*οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις παραλείψεις όλων των πολιτών στη προστασία του περιβάλλοντος , τις ευθύνες που όλοι έχουμε και τις ενέργειες που όλοι πρέπει να κάνουμε για να θεραπεύσουμε – όσο είναι εφικτό – το περιβάλλον που εμείς πληγώσαμε και καταστρέψαμε .

*τα παιδιά και τους μαθητές . Δεν έχουν ευθύνες καθώς οι δικές μας γενιές τους παραδίδουν καμένη γη . Οφείλουμε όμως να τους ενημερώσουμε και τους εκπαιδεύσουμε ώστε να μπορούν να διορθώσουν τα δικά μας λάθη και να φροντίσουν τη γη τους ώστε να μπορέσουν να μείνουν στο τόπο τους και να δημιουργήσουν συνθήκες κατάλληλες όχι μόνο για επιβίωση αλλά και για μια αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση.

Ασχοληθήκαμε και με την ενίσχυση των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ . Ηδη έχουμε διανείμει τόσο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2.500-3.000 βιβλία ενώ βοηθήσαμε &ι στη διανομή ακόμα 3.500- 4.000 περίπου βιβλίων τα οποία έφερε η εθελοντική ομάδα Έλληνες Ενεργοί Πολίτες στο νομό μας .

Συνεργαστήκαμε και με άλλες οργανώσεις οι οποίες επισκέφτηκαν το νομό μας & τα σχολεία μας φορείς & ομάδες εθελοντών όπως : Έλληνες Ενεργοί πολίτες , Act4people , Παιδικά Χωριά SOS κλπ τους οποίους & ευχαριστούμε για όλη της τη συνεισφορά .

Όπως πολύ σωστά είπε μια συνάδελφος : “ο κόσμος εμπιστεύτηκε τον Ελληνα δάσκαλο».Και είχε απόλυτο δίκιο. ΚΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΙΟ . Τα πράγματα σας έφτασαν & διατέθηκαν σχεδόν αυθημερόν σε σχολεία του νομού .Πολλά παιδιά έγιναν ευτυχισμένα και πολλοί δάσκαλοι & καθηγητές απέκτησαν υλικό για το δύσκολο έργο που τους περιμένει αυτή τη χρονιά

Και το πιο παράδοξο είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια υλοποιήθηκε με ένα και μοναδικό τρόπο : ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ , με πράγματα τα οποία εσείς στείλατε . Με τα δικά σας τετράδια , μολύβια , στυλό , κασετίνες βιβλία , παιχνίδια , ρούχα. Μείναμε πιστοί στην αρχή μας ότι δεν θα γίνει ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ…Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα , όχι μόνο για εμάς που αποτέλεσε ένα μάθημα ζωής , όχι μόνο για τα παιδιά αλλά ελπίζουμε και για όλους εκείνους τους φορείς στα χέρια των οποίων βρίσκεται πλέον το μέλλον του νομού μας .

Κάπου εδώ όμως θεωρούμε πλέον ότι το έργο μας έφτασε στο τέλος του . ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ …Ως εκπαιδευτικοί προσφέραμε το μέγιστο αυτού που μπορούσαμε να προσφέρουμε όταν ξέσπασε αυτή η τραγική κρίση . Προσφέραμε τη ψυχή μας , την αγάπη μας , το χρόνο μας , το κόπο μας , την ευαισθησία μας . Συγκροτήσαμε και προσφέραμε έναν απίστευτο και μοναδικό δίαυλο παροχής της βοήθειας που ο κόσμος ήθελε να στείλει και που έπρεπε να βρει ένα αποτελεσματικό τρόπο διακίνησης . Αυτός ο δίαυλος στήθηκε άμεσα και δούλεψε αποτελεσματικότατα . Τι χρειάστηκε ? Αγάπη , πάθος , πείσμα , σωστό προσανατολισμό προς ένα & μόνο στόχο : την αποκατάσταση της καταστροφής και την ενίσχυση των σχολείων μας. Και τα καταφέραμε . Και το συνιστούμε σε όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους το μέλλον μας .

Εμείς λοιπόν αφού πλέον έχουμε επιτελέσει το έργο που αποφασίσαμε να επιτελέσουμε, αφού πλέον έχουμε παράγει το μέγιστο δυνατό έργο που θα μπορούσε να παράγει μια μικρή ομάδα εθελοντών καθηγητών , αφού πλέον δώσαμε τα πάντα σε αυτή τη πρωτοβουλία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας μέσα από τα σχολεία στα οποία ενσωματωνόμαστε . Αποφασίσαμε να προσφέρουμε πλέον την βοήθειά μας στα παιδιά τα οποία διδάσκουμε καθημερινά και πρέπει εκεί να ρίξουμε πλέον το μεγαλύτερο μέρος της αγάπης μας , της δύναμής μας , της προσπάθειάς μας . Προσφέραμε τη ψυχή μας αλλά θεωρούμε πλέον , τώρα που πέρασε το πρώτο κύμα καταστροφής, τώρα που ηρέμησαν λίγο τα πράγματα και οι ψυχές των ανθρώπων , τώρα πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να δράσουν άλλοι φορείς , άλλοι οργανισμοί που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά η καταστροφή και οι συνέπειες της . Είναι ώρα να δραστηριοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που θα αποτρέψουν την ερημοποίηση , την εγκατάλειψη , τη μετακίνηση του πληθυσμού . Είναι ώρα να δραστηριοποιηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά τους κατοίκους του νομού μας & θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών και του περιβάλλοντος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα . Όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα &, θέληση .


Θα θέλαμε λοιπόν κλείνοντας αυτή τη πρωτοβουλία &ι την εθελοντική μας πολύ να ευχαριστήσουμε θερμά :

  • τους διευθυντές των σχολείων μας : οι οποίοι μέσα στην καταστροφή και στο πανικό των πρώτων ημερών δε δίστασαν να μας εμπιστευτούν και να δεχτούν τη βοήθεια μας & να αξιοποιήσουν ολοκληρωτικά τη προσπάθειά μας.
  • τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηλείας , και συγκεκριμένα το διευθυντή μας το κο Νικόλαο Ντοά , χωρίς τη συνδρομή του οποίου τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό . Η εμπιστοσύνη του μας συγκινεί αφάνταστα και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό .
  • το ΚΤΕΛ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ ΠΥΡΓΟΥ κου ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ : με τη δική τους ανεκτίμητη βοήθεια ήταν εφικτή η ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΌ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ προς το ΠΥΡΓΟ και τα σχολεία μας .
  • την ACS Πύργου που επίσης ανέλαβε δωρεάν τη μεταφορά δεμάτων από όλη την Ελλάδα προς το ΠΥΡΓΟ .
  • το 2Ο ΤΕΕ ΠΥΡΓΟΥ, το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του που μας φιλοξένησε όλο αυτό και καιρό και στήριξε τη προσπάθειά μας
  • το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ που μας βοήθησε ιδίως τις πρώτες μέρες ενίσχυοντας με ανθρώπινο δυναμικό της ομάδα μας
  • όλους εκείνους τους φορείς που στήριξαν τη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και μας εμπιστεύτηκαν όπως : το Χαμόγελο του Παιδιού , την Act4people , την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας κλπ .
  • τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους εκείνους τους εθελοντές που προσέφεραν το χρόνο τους και τη διάθεσή τους και το κόπο τους για να μετακινηθεί και να διανεμηθεί ο απίστευτος όγκος πραγμάτων που κατέφθαναν στο 2ο τεε . Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη δική τους βοήθεια . Αυτούς τους συναδέλφους που έδωσαν χρόνο , που έδωσαν κόπο , που έδωσαν το πείσμα τους και το πάθος τους ώστε να υλοποιηθεί αυτή η τεράστια προσπάθεια . Είστε όλοι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ & ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ για όλη την Ελλάδα .
  • Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ΘΕΡΜΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ Ιδιώτες , εταιρείες , δημόσιους φορείς που συνεισφέρατε στο έργο μας . Η Ελλάδα ολόκληρη έτρεξε να συνδράμει στην ενίσχυση των σχολείων μας και πραγματικά θεωρούμε ότι αυτό το έργο είναι αξιοθαύμαστο και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της συνοχής των Ελλήνων , της ευαισθησία τους , της αγάπης τους για την Ελλάδα μας που τόσο επλήγη αυτό τον καιρό . Η προσφορά σας αποτελεί δείγμα αγάπης & ενδιαφέροντος και σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ .

Ήδη στο blog μας http://sxoleiaileia.blogspot.com έχουμε αναρτήσει λίστα με τους ιδιώτες και τους φορείς που συνεισέφεραν στη προσπάθειά μας . Την ενημερώνουμε συνεχώς και θα δημοσιοποιήσουμε τη λίστα σύντομα και στα ΜΜΕ μαζί με το τι προσέφερε ο κόσμος ( μας συγχωρείτε εκ των προτέρων για τυχόν μικρά λάθη ή μικρές παραλείψεις ) καθώς και για τις αδελφοποιήσεις που έχουν επιτευχθεί .


Για τυχόν πληροφορίες , διευκρινήσεις ή εκρεμμότητες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο :

6944860451 , Χριστίνα Λόη ( Christina_loh_1972@yahoo.gr )

Και κλείνουμε τη προσπάθειά μας με ευχές που απευθύνουμε στον απλό κόσμο αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν πλέον την απόλυτη ευθύνη του μέλλοντος αυτού του τόπου

ΜΗ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ! ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕΤΕ! ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ !

ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ : ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ , ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ , ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ.

Να είστε όλοι καλά !!!!!!!!!!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν/ΗΛΕΙΑΣ